top of page

עלון מס' 71: 4.11.14 - ירוק בחווה, הקור הירושלמי וביקור בכנס סלאו פוד באיטליה...

מהנעשה בחוות קיימא (בסימן ירוק...)

שדה ירוק בקיימא.jpg

מהמשרד…

  • עדכון מתוק - הדבש של רעיה עבר לצנצנות של קילו ומחירו 55 ש"ח.

  • סל ירקות נוסף נולד לו - "הסל הירוק" - לאוהבי הירוקים, בכל עונת החורף אנו ניתן להוסיף לסל הרגיל שלכם ( קטן / גדול), תוספת של 5 סוגי ירוקים במחיר של 30 ש"ח. הסל הירוק יופיע במערכת ההזמנות כבר משבוע הבא.

  • המשרד בחר לכולנו שיר שמבקש רגיעה והתרגעות.

מהשדה (הירוק והלבן)…

הירוק היום ירוק מאוד

והאפור היום אפור מאוד

וקצת שחור ואין לובן בעיר

והנסער היום נסער מאוד

והעבר היום - עבר מאוד

קצת עתיד, ואין הווה באוויר.

* לאה גולדברג

הצבעים נותנים את הטון בימים אלו. רוב שתילות החורף מאחורינו והחווה בשיאה: כולרבי למכביר, שומרים בגדלים שונים, ירוקים מכל סוג, כרובים ירוקים וסגלגלים וסלרי לכל מרק. גזרים כתומים מבצבצים מבעד לאדמה וקייל שמוכיח את עלוותו לכל עבר. אכן, הירוק היום ירוק מאוד ... ויש עוד כאלו שכל פעם מחדש מופתעים מהפלא.

בקרוב נאט את קצב השתילות בהתאם להתקצרות אורך שעות היום, שיגיע לשיאו ב- 21 לדצמבר בחצי הצפוני של כדור הארץ. בערך כחודש לפניי היום הקצר ביותר וכחודש לאחריו, אלו הם הזמנים בהם הצמחים שלנו מאטים את קצב גדילתם ולכן בתקופה זו אנחנו עוצרים לחלוטין את השתילות והזריעות בחווה. עד אז, ממשיכים כרגיל...

Shtilot.jpg

החקלאים הקטנים, שזה להם החורף הראשון בחווה, מתרגשים לראות את כל הערוגות שתולות ומוריקות. הוותיקים יותר מספרים להם כיצד הנוף הולך להשתנות ממש עוד מעט, מירוק זורח ומאיר ללבן בוהק. לבן בוהק? שואלים, שוב יבוא השלג ויחריב את כל עמלנו? שוב נלבש מגפיים וחליפות סערה ונדוג את הירקות מתוך 40 ס"מ של שלג?

התשובה בקרוב… בינתיים אנחנו מתכוננים ללבן אחר לחלוטין...

אמנם מול סופת שלג אין לנו מה לעשות, אך מול לילות בהירים, נטולי עננות, שבהן הטמפרטורות יורדות אל מתחת ל- 4 מעלות צלזיוס ואוויר צפוף, קר וכבד משתפל ממרגלות ירושלים וגורם להופעת הקרה (או הכפור), אנחנו יכולים וחייבים להתכונן:

האגריל הוא חומר בצבע לבן, זהה לאל-בד שאנו מכירים מהמפות החד פעמיות ובזכותו אנחנו מצליחים לשרוד את הקרות הצפויות בעמק הקטן. הקרה גורמת לקפיאת עלי הצמח ולהתפוצצות של נימי הצמח. אז מה עושים? תוקעים קשתות קטנות בשני צידי הערוגה, בערך כל 2 מטר, ועליהם פורסים את האגריל. קושרים את הקצוות, מכסים את שולי האגריל בשני הצדדים באבנים ומודיעים בקול תרועה לירקות שעכשיו הם מוגנים - האגריל מאפשר כניסת שמש, מאפשר כניסת אוויר, אך גם שומר על חום שמספיק כדיי למנוע את הקרות. נשאר רק לקוות שהחורף הזה יהיה גשום (אך לא יותר מדיי - שלא נזכה בהצפות..), נטול שלגים אם אפשר לבקש... ומלא בירקות עם טעם של אדמה ירושלמית...

shtilot2.jpg

מההרים (הרחוקים) סביב...

נציגנו הוזמן להשתתף בכנס של ארגון Slow Food, וחזר עם רשמים ומחשבות..

Salone del Gusto יכול להחשב בקלות לאחד האירועים הקולינריים הגדולים בעולם. ממוקם בטורינו, איטליה, בהאנגרים הענקיים שהיו שייכים לחברת פיאט בעבר, הסלונה מציע מגוון בלתי נגמר של באסטות מלאות בדליקטסים ממעל ל - 100 מדינות. חמישה ימים של שכרון חושים ומגוון עצום של מוצרים הם רק התפאורה למי שעסוק במחשבות על כלכלה הוגנת, סחר הוגן, וחיזוק יצרנים מקומיים. קרלו פטריני, המייסד האיטלקי של ארגון Slow Food, הפגין בשנות ה- 80 נגד פתיחת סניף של מקדונלד בסמוך למדרגות הספרדיות ברומא. מי שנחשב הזוי באותן שנים של פריצה קפיטליסטית, ומחזיק בדעות קומניסטיות היכולות להחשב כקיצוניות, נישא על גלי אהדה עולמית כיום. הארגון כבר מונה מעל ל- 100,000 איש ברחבי העולם וצפוי להמשיך את התרחבותו גם בשנים הקרובות.

Italy Slowfood1.jpg
20141023_124142 [800x600].jpg

בישראל הארגון מתפתח ומתקדם. אזור מטה יהודה הוא מהאזורים הפעילים יותר בארץ. מוביל את הפעילות נדב מלין מקייטרינג לואיזה המקומי. מפעם לפעם אנו נפגשים, היצרנים המקומיים מהאזור - יקבים, מחלבות,אופים, יצרני בירה ומגדלי ירקות, קייטרינג ומסעדות, מבשלים ביחד, מחליפים דעות ומחשבות, אוכלים ושותים ובעיקר מתחברים. וזו כל המטרה - לחזק את היצרנים המקומיים אל מול הרשתות הגדולות, לעודד מגוון ביולוגי של צמחי מאכל, ליצור קשרים בין היצרנים המקומיים, לעודד צריכה מקומית, את הקשר בין היצרנים למגדלים, ולעודד את תרבות האוכל בעולם כולו.

אין כמו איטליה והאיטלקים להוביל את דגל תרבות האוכל, המסורתיות והשמירה על הסטנדרטים המקומיים. הארגון האיטלקי הזמין מעל 4000 יצרנים מקומיים מכל רחבי העולם, מפיליפינים ועד לגינאה, מדרום אמריקה ומהרי אורל, מעיראק ומישראל, יצרנים קטנים לרוב כפריים, חלקם יצרנים בעלי עסק משפחתי זעיר. את כרטיסי הטיסה והמזון הארגון שילם בעצמו, ואת האירוח של אלפי האורחים מהעולם, הארגון הפיק יחד עם עשרות אלפי איטלקים שהשתתפו והתנדבו להלין ולארח את האורחים הבינלאומיים. במרכז התערוכה הארגון הקים תערוכה קטנה נוספת שעוסקת במגוון הביולוגי של פרות וירקות מכל העולם- The Ark of taste. עשרות סוגי דלעות, עשרות סוגי תפוחים וסוגי זרעים. פירות מיוחדים מהמזרח ושורשים בצבעים שונים מדרום היבשת האמריקאית. סה"כ מעריכים שיש מעל ל- 7000 סוגי גידולים למאכל בעולם, אז מדוע אנחנו מכירים רק כ- 50 סוגים? ומהם הזנים המקומיים של ישראל? (מבטיחים להתייחס לזה באחד העלונים הבאים… ).

Italy_Slow food2.jpg
Italy_slowfood3.jpg

אז מה צפוי לנו השבוע בסל…

מלפפון, עגבניות, עגבניות שרי/ חציל, סלק/ כולרבי, דלעת, גזר, תפו"א, כרישה/ בצל יבש, תרד / מנגולד/ קייל, ופטרוזיליה/ כוסברה/שמיר, רוקט/ מיזונה.

בסל הגדול יצטרפו להם... סלרי, חסה, תירס /שעועית.

(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אורגניים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות"- עד יום רביעי בשעה 12.00.

לסלים ניתן להוסיף דרך מערכת ההזמנות מוצרים כגון: לחם מחמצת של עמר האופה, דבש אורגני של רעיה, ביצי חופש של מיכל ויעקוב, תמר מג'הול אורגני של שים והוריה ויין של יקב רוזה.

מהמטבח…

המתכון ל"תרד מאודה בשמן זית עם גבינה צפתית" אשר הופיע בעלון נמצא בנפרד באתר תחת "מתכונים מיוחדים לתרד".

שיהיה לכולנו סוף שבוע מקומי וביתי…

צוות החווה.

תיוגים:

כתבות אחרונות

חיפוש לפי תגים

bottom of page